Svettlukten förändras i puberteten

När du kommer in i puberteten så börjar ditt svett att lukta. Detta eftersom de apokrina svettkörtlarna utvecklas då. Ibland kan även svett hos barn lukta.


svettlukten förändras i puberteten

De apokrina svettkörtlarna utvecklas först i puberteten, vilket ger en annan typ av svettlukt.

Det finns olika typer av svettkörtlar. De ekkrina svettkörtlarna och de apokrina svettkörtlarna.

Det är de apokrina svettkörtlarna, doftkörtlarna, som producerar äggviteämnen som bakterierna sedan bryter ner vilket gör att det luktat. Dessa svettkörtlar utvecklas inte förrän i puberteten. Detta är skälet till att svett inte börjar lukta förrän i puberteten.

Forskning tror att det är kroppens sätt att signalera till det motsatta könet att man är könsmogen.

Svettlukt ansågs upphetsande

Förr i tiden ansågs svett vara upphetsande. Kroppen signaliserar att du är könsmogen och i svettkörtlarna produceras det ämne som lockar till sig det motsatta könet – feromoner.

När barn luktar svett

Även barn kan lukta svett, trots att de inte har kommit i puberteten än. Svettningen är något som utvecklas med ålder.

Ju äldre barnet blir desto mer förändras svettningarna och också lukten på svettningarna. Detta eftersom de apokrina svettkörtlarna, som bidrar till lukten, utvecklas sist.

Lukten kan ibland komma flera år innan puberteten.

Om ditt barn luktar svett ska du eller ditt barn rengöra armhålan på morgonen med tvål och vatten och sedan använda en deodorant.

Använd en mild deo eftersom barnhuden är känsligare. Alltså en deo som inte är starkt parfymerad. Använd inte heller antiperspiranter på barn.